top of page

Bir dönemin sonu mu?

"Meraklısına her şey kolay". "Evde kahve kavurmanın zorluğu üzerine amatörce bir deneme".

KavurUNO ile ilk kavurmayı 2014 sonbaharında yapmışım. KavurUNO'dan önce de ısı tabancası ile kavuruyordum. Şimdi diyeceksiniz ki, bu kadar kavurmadan sonra tabii ki kolay gelir.

Bir işe başlamadan önce, araştırmanızı iyi yaparak ham veriyi toplamak, ardından bu veriden faydalı olanları ayıklamak, tecrübe etmek, ardından da gerçek bilgiye ulaşmak, problem çözmede izleyeceğiniz yöntem olmalı. Tecrübe etmek, bir işte başarılı olmanın vazgeçilmez anahtarı.

Kendi adıma, hedefe ulaşmak için neler yapmam gerektiğine karar verdikten sonra, tecrübe etmeye genellikle önce zor olandan başlıyorum. Öncelikle kendi alanımın dışındaki problemleri çözerek işe başlamak, kendi alanım içinde kalan konuları ise sona bırakmak, problem çözmede kullandığım yöntem.

Geri dönüp bakınca, üç yıldan uzun bir süredir KavurUNO ile kahve kavurmaya devam edip, kayıt tutma işini aşağıdaki emektar defter ve kalem ile götürmüşüm.

Asıl elde etmeniz gereken şey tecrübe. Bu da ancak denemek, deneyerek öğrenmek ile oluyor. Deneyim kazandıkça, size sunulan bilgiyi işlemeniz ve değerlendirmeniz mümkün olacak. Örnek vermek gerekirse, kahve kavurmayı tecrübe etmeden kavurucunun bilgisayar ile kontrolu ve kavurma profilleri üzerinde yoğunlaşmak anlamsız. Burada zor olan, kavurma konusunda "tecrübe kazanmak". En tecrübeli kavuruculardan bile hatalı kavrulmuş kahveler içebileceğiniz düşünüldüğünde, kendi kavurma tecrübenizi kazanmak bu işin zaman alacak kısmı.

Tecrübe etmeye bir tava ile ocak üzerinde kavurarak başlarsanız, kahve kavurmanın bazı kaynaklarda belirtildiği gibi bir "sanat" olmadığını, ayrıca zor da olmadığını anlarsınız. Kilit kelime denemek, daha çok deneme yapmak.

Deneyim kazandıkça aradığınız teknik cevapları daha kolay bulacaksınız.

Sizlere kolay gelsin.

Benim için de sanırım emektar defteri rafa kaldırmanın zamanı gelmiş.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page