top of page

Kütle kaybı ve kavurma seviyesine ilişkisi

Kavurma sonunda kahve çekirdekleri hacim olarak artmaktadır. Bununla beraber, kavurma sonunda kütle kaybına uğramakta ve ağırlıkları azalmaktadır.

Kavurma seviyesine göre değişen oranlarda kütle kaybı olmaktadır. Çok koyu kavurmalarda toplam kayıp %20 seviyelerine kadar olabilir. Bunun anlamı, kavurma öncesinde 250gr olarak tartılan yeşil çekirdeklerin, kavrulduktan sonra tartıldığında 200gr olmasıdır.

Peki bu durumda kütle kaybı, ev kavurucusuna kavurma seviyesi hakkında nasıl bir fikir verir?

Kavurma seviyesinin belirlenmesinde çekirdeklerin kavrulma sonrasındaki rengine göre karar vermek görsel olarak alışılagelmiş bir yöntemdir, ancak her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Kavurma ortamının sıcaklığına, ortamdaki hava akışına ve ısının çekirdeklere aktarılma farklılıklarına göre kavurmanın hızı değişebilir. Bu durumda çekirdeklerinin yüzeyi kavrulmuş görünmesine rağmen, içleri daha açık renk kalmış olabilir. Bunun tersi de mümkündür.

Evde yaptığım tüm kavurmalarda, kavurma öncesinde ve kavurmanın ardından tartım yaparak, kavurma sırasındaki kütle kaybını hesaplayıp, bu oranı kavurma seviyesinin belirlenmesinde ilave bir yöntem olarak kullanıyorum.

Espresso için yaptığım kavurmalarda beğendiğim tadı aldığım iyi sonuçlarda her zaman %15 ile %17 arasında kütle kaybı değerine ulaşıyorum.

Bu değerden farklı sonuçlar elde ettiğim iki farklı çekirdeğin fotoları aşağıda. İlk fotoda yer alan Rwanda çekirdeklerde %17.2 kütle kaybı elde ettim.

Aşağıdaki fotoda yer alan Ethiopia çekirdekler ise %13.3 ile çok daha az kütle kaybı ile kavruldu. Kavurmanın rengine göre karar verildiğinde kavurma seviyesi hakkında karar vermek hatalı olabilir. Tadımda, Rwanda çekirdeklerde daha fazla yanık ve hoş olmayan küllü tatlar alırken, aşağıdaki Ethiopia çekirdeklerde çok daha yoğun meyve aromalarını alabildim.

Ev kavurucusu olarak siz de kavurma öncesi ve sonrasında yapacağınız tartımları kayıt altına alarak, kütle kaybı oranını, beğendiğiniz kavurma seviyesi hakkında ilave bir parametre olarak kullanabilirsiniz.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page