top of page

Demleme üzerine denemeler - french pres

Çekirdekleri kavurduk, şimdi nasıl demleyelim? Hangi demleme metodunu kullanalım?

Bu sorunun tek bir cevabı yok, cevap kişisel tercihe göre değişiyor, ancak kendi adıma vereceğim cevap "espresso".

Buna rağmen, bu ilk yazıda birinci tercihim olan espresso'dan bahsetmek istemedim. Sebebi, espresso konusunun yeni başlayanlar için fazlaca pahalı bir demleme yöntemi olması. Espresso konusunda aslında çok fazla söyleyeceğim var, fakat bu söyleyeceklerimi şimdilik daha ileri bir tarihe erteliyorum.

Demleme yöntemlerine giriş yazımda, kahve öğütücü/değirmeni konusunun da halledildiğini varsayıyorum. Elinizde en azından bir Sözen değirmen olmalı ve kahveyi taze öğütmelisiniz. Bu konu da üzerinde uzun uzun yazılabilecek bir konu. Şimdilik o konuyu da bir kenara koyalım.

Fazla bir masrafa girmeden iyi bir kahveyi nasıl içeriz sorusunun cevabı aşağıdaki resimde.

Yeni başlayanlar için önereceğim en ucuz demleme yöntemi sağda görülen french press. Tabii ki daha ucuza alınabilecek pour over yöntemler var diyenler olacaktır. Fakat kişisel görüşüm yeni başlayan biri için pour over yöntemin uygun bir yöntem olmadığı. Tekrarlanabilirlik açısından yeni başlayan birinin uygulaması zor. Öncelikle tecrübe ve el becerisi gerektiriyor. İlave olarak suyu düzgün dökmek için ince uçlu kettle (bueno, hario, vb), zamanlama için tartı/kronometre (acacia, hario) tipi yardımcı ekipmana ihtiyaç var. Bu da ilave masraf demek. Bana göre pour over yöntemler üçüncü dalgada işin pazarlama görselliği gibi geliyor. Bu masrafı yapıp tutarlı sonuçlar almak için uğraşılacağına, orta karar bir filtre kahve makinesinin tercih edilmesi uygun olur.

French Press'e geri dönersek; uygun öğütülmüş taze kahvenin karakteristik özelliklerinin farkına french press ile varabilmek mümkün. Kahveyi tartmak için hassas bir tartı, demleme süresini tutmak için bir kronometre kullanmak faydalı olur. Resimde kronometre ve tartı en sağda görülüyor. Tartı ve zamanlayıcı aslında şart da değil. Kolunuzdaki saati zamanlama için kullanabilirsiniz. Kahve ölçmek için de bir ölçü kaşığı başlangıçta işinizi görür. Bodum marka french presslerle birlikte 7gr ölçü kaşığı geliyor. Yoksa da 7gr'lık bu kahve kaşıklarını çok ucuza bulabilirsiniz.

French press için öğütülen kahvenin iri taneli olması öneriliyor. Resimde kahve ile toz şeker tanelerinin büyüklük karşılaştıması görülüyor. Tercihim toz şeker tanelerinden biraz daha ince olacak şekilde öğütmek. Tercihinize göre daha ince veya kalın öğütmeniz mümkün. Ancak her durumda ince toz halindeki kahve french press filtresinden geçerek, fincanınızın dibinde tortu olarak kalacaktır. Bunun bir zararı yok ve french presste bu kaçınılmazdır.

Peki kahveyi nasıl demleyeceğiz: İnternette pekçok yerde bilgi var, french presslerden tarif de çıkıyor. Ben kendi kişisel tercihimi pratik olarak kısaca yazayım.

Çeşitli kaynaklarda 1ölçü kahveye kaç ölçü sıcak su konulacağı 1:14, 1:16 gibi oranlarla ifade ediliyor. Bu oran 1gr kahve için kaç mililitre su kullanılacağını gösteriyor ve tavsiye niteliğinde. French preste, herkesin önerdiğinin aksine ben yaklaşık 1:17 oranını kullanıyorum. Bu oran resimde görülen 500ml french presste 4 kaşık (4x7=28gr) kahve kullanmaya karşılık geliyor. 350ml frech press için 21gr yani 3 kaşık kahve gerekli. 7gr kahve için ölçü kaşığını tepeleme değil silme doldurmak gerektiğini de söylemek gerekir. Bu şekilde demlerseniz sonuçta biraz sulu, çay kıvamında bir kahveniz oluyor. Daha yoğun istenirse oranı değiştirmek ve daha fazla kahve kullanmak mümkün. Demlenen suyun kaynar değil, biraz soğumuş olması önerilir.

Kahveniz çok taze kavrulmuş ise, demlenecek suyun üçte birini kahve üzerine döküp 30 saniye kadar karıştırarak kahvedeki gazın çıkmasını sağlamak faydalı olur. Blooming denilen bu işlemin detayını internetten aratabilirsiniz.

Kalan sıcak suyu da döktükten sonra toplam demleme süresi olarak da kaynaklarda önerilen 4 dakika demleme süresinin aksine, 5 dakika civarında bir süreyi tercih ediyorum, buna blooming süresi dahil. Süre bitiminde presi bastırıp, kahvenin tamamını bekletmeden, bir seferde içilecek kaplara almak gerekir. Press içinde bırakacağınız kahvenin demlenmeye devam ederek acılaşacağını hatırlatmakta fayda var.

Filtre kahveden daha yoğun bir kahve içmek isterseniz, french press size uygun değil. Bu durumda çok fazla masrafa girmeden kullanacağınız yöntem moka pot. Bunu da bir sonraki yazımda bulabilirsiniz.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page