top of page

Demleme üzerine denemeler - aeropress

Bu yazıda fazla masrafa girmeden kahve demlemek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntemden bahsedeceğim.

Aeropress, son derece basit ve akıllıca tasarlanmış, kullanmaktan en fazla keyif aldığım demleme yöntemi. Diğer demleme yöntemleri belli kurallara uyulmasını gerektiriyor. Aeropress ise pekçok demleme parametresini değiştirmenize izin veren ve denemeler yapılabilen bir yöntem.

İrice bir şırıngaya benzeyen Aeropress, temelde iki ucu da açık bir borudan oluşuyor. Borunun alt tarafına filtreyi tutan bir kapak kapatılıyor. Üst taraftan da şırınga gibi havayı sıkıştıran bir piston takılıyor.

Standart demleme yöntemine göre Aeropress'in alt tarafı kağıt filtreyi tutan kapak ile kapatılıyor. Öğütülen kahve Aeropress içerisine filtre üzerine konuluyor. Ardından Aeropress, kupa benzeri yeterince büyük bir kap üzerine yerleştirilerek, kahveye sıcak su ilave ediliyor. Bu aşamada kahvenin karıştırılarak blooming yapılması mümkün.

Bu şekilde az miktarda kahve kupaya doğru damlamaya başlıyor, fakat bu miktar az. Daha sonra piston üst taraftan yerine yerleştiriliyor. Piston ve demlenen su/kahve karışımı arasında hava boşluğu kaldığından damlama yüzünden oluşan vakum etkisi nedeniyle piston takıldıktan kısa bir süre sonra damlama duruyor.

Demleme için zaman tutulup, zaman dolduğunda piston bastırılarak kahvenin kupaya akması sağlanıyor. Kullanılan kağıt filtre sayesinde tortusuz, temiz, filtre kahveye benzer bir kahve elde ediliyor.

Gelelim hangi parametreler ile oynayabileceğinize. Öncelikle kahvenin öğütme kalınlığı ile denemeler yapabilirsiniz. Demleme zamanını isteğinize göre belirleyebilirsiniz. Kalın öğütüp uzun süre demleyerek veya ince öğütüp daha kısa tutarak aynı kahveden farklı tatları almanız mümkün. Bir diğer parametre de demleme suyunun sıcaklığı. Kaynayıp soğumaya başlayan 95 derece civarı suyu kullananmanız filtre kahve makinelerine benzer bir sonuç verebilir, fakat 80 derece gibi düşük sıcaklıkta su kullanarak çok farklı bir tada ulaşmanız da mümkün. Kullanılan kahve miktarı ve kullanılan suyun miktarı da deneme yapılabilecek en temel parametrelerden. Pistonu hızlıca veya çok yavaş bastırmak da tadı değiştiren faktörlerden. Bu kadar parametreyi değiştirerek aynı kahveyi sınırsız farklı şekilde demlemenize imkan veren başka bir demleme yöntemi yok.

Aeropress, deneyselliği nedeniyle keyifle kullandığım bir demleme yöntemi. Üstelik buna ek bazı avantajları da mevcut. Temizliği en kolay yöntemlerden biri. Demleme sonunda alt kapağı sökerek, piston ile sonuna kadar bastırıp, kahve posasını doğrudan çöpe iteklemeniz çok kolay. Piston ile kahve arasında kalan basınçlı hava boşluğu nedeniyle, piston ile kahve birbirine temas etmiyor. Bu nedenle pistonu yıkamanıza bile gerek olmayabilir. Ayrıca piston, borunun içini de sıkıca sıyırdığından kullanım sonunda temizlik ile fazla uğraşmanıza gerek kalmıyor.

Aeropress'in en önemli diğer avantajı da son derece sağlam ve taşınabilir olması. Bu özelliği nedeniyle yurt dışı gezileri dahil gittiğim her yere, el değirmenim ile birlikte valizimde taşıyorum. Gittiğim yerde tek ihtiyacım demleme için sıcak su ve kaliteli kahve çekirdekleri.

Aeropress ile demlemede kullandığım yöntem, ters yöntem. Bu yöntemde Aeropress ters, yani başaşağı çevrilerek demleme yapılıyor. Pistonu bastırmadan yerine tutturup, kahveyi doğrudan pistonun üzerine koymak gerekiyor. Sıcak su ilave edildikten sonra, filtre kapağı kapatılıp, Aeropress'i demleme yapılacak kupanın üzerine ters çeviriyoruz. Demleme süresi sonrası aynı şekilde presslenerek kullanılıyor. Avantajı, demleme için bekleme sırasında kupaya damlayan tam demlenmemiş kahve miktarının daha az olması.

Aeropress ile yapılabilecek denemeler bunlarla da sınırlı değil. Kağıt filtre kullanılarak demleme yapmak yerine, farklı firmalar tarafından Aeropress için üretilmiş çeşitli alternatif filtreleri kullanmanız mümkün. Örneğin ben kağıt filtre yerine Able Brewing firmasının ince gözenekli metal filtresini kullanıyorum.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page