top of page

Demleme üzerine denemeler - mokapot


Fazla bir yatırım yapmadan iyi kahve demlemek için İtalya'da evde kullanım için tercih edilen bir ürün var. Mokapot, yoğun kahve sevenler için uygun fiyata edinebileceğiniz bir demleme yöntemi. Doğrudan ocak üzerine konularak hazırlanıyor.

Mokapot temelde üç hazneden oluşan basit bir denleme aleti. Alt hazneye konan suyun, ısınarak bir borudan yükselmesi ve orta bölmeye konan filtredeki kahvenin içerisinden geçerek üst haznede toplanması prensibi ile çalışıyor. Üst hanede toplanan kahvenin videosunu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. (Kötü video kalitesini affedin).

https://youtu.be/1qsfpL3sP7M

Moka potun bir çeşidi olan Cuor di Moka, klasik moka pota göre daha yumuşak içimli bir kahve yapıyor. Hazırlanan kahve aşağıdaki espresso fincanlarında görülen kıvamda yoğun bir kahve oluyor. Görüldüğü gibi espressodaki gibi bir krema veya köpük yok.

Mokapot demleme için birkaç ipucu.

Kahveyi moka pot için ince öğütmek gerekiyor. Espresso kadar ince olmasa da espresso inceliğine yakın. Öğütülmüş kahveyi mokapot orta haznesindeki filtre içerisine bastırmadan ve cömertçe tepeleme doldurun. Alt hazneye işaretli yere kadar su doldurup ocağın altını açın. Başında beklemek iyi bir fikir. Kahvenin üst hazneye çıkması tamamlandığında hemen ocağı kapatıp kahveyi fincana almak gerekli. Aksi halde sıcakta demlenmeye devam ederek acılaşıyor.

Son olarak Moka Express ve Cuor di Moka karşılaştırması: Cuor di Moka üst haznede toplanan edilen kahve miktarı belli bir seyiyeye ulaştığında suyun akışını keserek demlemeyi otomatik sonlandırıyor. Cuor di Moka ile kahve hazırlamak, Moka Express'den daha uzun sürüyor. Sebebi Cuor di Moka'nın daha fazla su alması ve gövdesinin daha ağır olmasından dolayı daha geç ısınması ve geç kaynaması. Tat olarak karşılaştırıldığında Cuor di Moka ile hazırlanan kahve daha rahat bir içime sahip. Fakat yoğun kahve sever olarak Cuor di Moka daha iyidir diyemeyeceğim. Bialetti Moka Express klasikleşmiş bir ürün ve yıllardır evde moka hazırlamak için birinci tercihim olmaya devam ediyor.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page