top of page

Kavurma sonrası soğutma


İstenen şekilde bir kavurma elde etmenin vazgeçilmez koşulu, doğru kavurma seviyesinde durabilmektir.

Kahveyi kendi beğenime göre kavurduğumda, çekirdek sıcaklığı 225-235C sıcaklıklara kadar çıkmaktadır. Peki bu sıcaklığa ulaşınca ne yapıyoruz?

Cevap basit, kahveyi ısı kaynağından uzaklaştırıp, hızla soğutma işlemine geçilmesi gerekiyor. Böylece kavurma sonunda çok yüksek sıcaklıklara çıkmış olan kahve çekirdeğinin kendi iç ısısı ile daha da fazla kavrulmasını engellemiş oluruz.

Isı tabancası gibi açık bir metot kullanıyorsanız, ısıtmayı kapatmanız ve çekirdekleri soğutabileceğiniz bir tepsiye veya eleğe dökmek kolay bir yöntemdir. Eğer iki eleğiniz varsa, açık havada elekten eleğe aktararak, rüzgardan ve ortam sıcaklığından yararlanılarak soğutma yapılabilir.

Ticari tambur tipi kavurucularda ise, kahve bir kapağın açılması ile tamburdan dışarı doğrudan soğutma eleğine dökülür. Soğutma eleğinde kahveyi döndürerek çeviren bir kol ve eleğin altından havayı çeken bir fan motoru yer almaktadır. Böylece kahvenin hızlıca soğutulması mümkün olmaktadır.

Bu yönteme benzer bir yöntemi fotografta görülen şekilde evde uyguluyorum. Kavurma sonrasında süzgeç üzerine döktüğüm çekirdekleri üstü delik bir karton kutudan havayı dışarı atan bir fanın üzerine yerleştirip, çekirdekleri karıştırma işini de bir metal kaşık yardımıyla elle yapıyorum.

Çok ilkel ve basit bir yöntem olmasına rağmen çok verimli bir şekilde kullandığım bir yöntem. Örneğin 230C sıcaklıktaki çekirdekler sadece birkaç dakika içerisinde oda sıcaklığına kadar hızla soğutulabiliyor.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page